Ако Столичен общински съвет не се откаже в района на Казичене да се прави гробище, жителите на квартала са готови да блокират жп линията София - Бургас в края на септември.

Това съобщи Стефка Звезданова, председател на Инициативен комитет Казичене.
Комитетът, заедно с Инициатива"НОВ ОУП" и сдружение "Граждани за София" се обявиха против създаване на гробищен парк в района на Казичене, източно и северно от парк "Врана", съобщава БиТиВи.

Припомняме, в края на 2009 година от общинското предприятие „Гробищни паркове" алармираха, че София остава без свободни места в гробищните паркове. В момента Столична община работи по няколко проекта, сред които е и този за гробище близо до Казичене.

Протестът ще бъде подкрепен и от хората живеещи в околните села и квартали на София. Тази част от София е достъпна от магистралите "Тракия" и "Хемус", близо е до летище "София", обезпечена е с ток, газ, парно и вода, скоро оттам ще мине и метрото на града, изтъкнаха от гражданските организации.


Припомняме, жители на Казичене протестираха вече пред Народното събрание.
                            Още...

Представителите на гражданските организации са изпратили протестно писмо със своите искания до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до премиера на страната Бойко Борисов, както и до министри, до председателя на СОС и ДО кмета на София Йорданка Фандъкова.

Жителите на района искат на терена, където сега общината иска да прави гробище, да се изгради Югоизточен градски център и Олимпийско градче.

Те предлагат гробището да се направи в терена на "Кремиковци" АД. Така за този терен в момента има и предложение за изграждане на писта за Формула 1.