Десетки жители на най-голямото село в България - Лозен, намиращо се до София, излязоха на протест против плановете за преместването на фермата за ларви на фирмата "НАСЕКОМО" в населеното място. Към момента тя се намира в град Елин Пелин, като след протести на местното население и последвали действия на общината, тя бе затворена.

"Жителите на с. Лозен сме запознати в подробности с дейността на Насекомо АД и настояваме фермата незабавно да напусне пределите на селото. Производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с района, където в близост до селото и на метри от мястото има търговски обекти и заведения за хранене", се казва в позиция на сдружение "Развитие на Лозен". 

В село Лозен негодуват, че нямат полицейски участък

В село Лозен негодуват, че нямат полицейски участък

В селото имало един полицай, който не вършел никаква работа

"В протеста ни няма нищо политическо, просто искаме това производство, което мирише ужасно, да не бъде изграждано в Лозен, където живеят над 10 000 души", каза пред News.bg Росен Маринов, организатор на протеста.

Следва да се отбележи, че фирмата "Насекомо" е свързана с Яна Балникова, която е сред основателите на партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

Местните са недоволни и от това, че е било позволено фермата да бъде изградена без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквато според тях е задължително да има при изграждане на подобен род съоръжения. "Очевидно е приложено изключително голямо влияние - документите за изграждане на фермата са подадени на 30 септември, а разрешително е било получено само 3 дни по-късно", добави Маринов. И уточни, че протестиращите нямат нищо против бизнеса на "Насекомо", но мястото му не е в населен пункт, а следва да се приравни с правилата за екарисаж, което изисква отстояние от поне 7-8 километра от места, където живеят хора. 

Същевременно в петък от компанията пратиха до медиите позиция, в която категорично отричат производството им да отделя неприятен мирис и заради него да се повишава популацията на мухи.

Протестиращите обаче са категорични - няма да отстъпят от исканията си, като са готови дори на "по-крайни действия".