Жителите на столичния жилищен комплект "Витоша парк" заплашват да излязат на протест заради заграждането на пътя до домовете им.

"Ние сме едни обикновени хора, закупили си апартаменти с акт 16 в затворен комплекс "Витоша Парк", функциониращ близо 10 години. Намира се в полите на Витоша, в непосредствена близост до лифт Симеоново. Всеки достатъчно компетентен човек, който закупува имот знае, че щом една сграда има акт 16, това означава че тя има задължително БЕЗПЛАТЕН ОБЩИНСКИ ПЪТ, чрез който да се осъществява достъп до имота. Е да, но явно някъде някой не си е свършил работата и сега 2 000 души стоим затворени в комплекса си!"

Това съобщи за news.bg адвокат Милошева, която представлява 25% от собствениците на жилище в комплекс "Витоша парк".

Проблемът възниква поради това, че жителите на комплекса могат да стигнат до домовете си единствено минавайки през паркинга на лифт Симеоново. Вчера собствениците на паркинга "Въжени линии" АД започват действия по поставянето на заграждения на паркинга, затваряйки единствения вход към комплекса. Заграждането на паркинга било заради това, че имотът вече е частна собственост.

Фирма прегради пътя на 400 столичани до жилищата им

Фирма прегради пътя на 400 столичани до жилищата им

Единственият път до столичния жилищен комплекс "Витоша парк", но и той не е в регулация

Жителите на квартала организират протест. На мястото на поставянето на загражденията десетки жители на комплекса излизат, за да изкажат недоволството си. Сред тях е имало малки деца и възрастни хора със затруднения при предвижването. С намесата на полицията, медиите и след внесена жалба в прокуратурата, представител на "Въжени линии" уверява хората, че те ще могат да преминават през паркинга, но при определени условия, приемливи за двете страни.

По-късно обаче "Въжени линии" АД нарушават обещанието си. Малко след като представителите на медиите и органите на реда си тръгват от мястото, фирма, наета от "Въжени линии", запречва единствения вход на комплекса с камион. По този начин жителите на комплекса остават тотално откъснати от града.

Стана ясно и че малко след това в квартала е имало пожар. Пожарната кола не успяла да премине през блокадата и се наложило огнеборците да предприемат други действия за гасенето на пожара.

Оказва се, че до сега хората са влизали в комплекса посредством договор за право на преминаване, сключен с дружеството. Договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община. Следователно собственикът на имота е длъжен да предоставя достъп докато Столична община изгради улица до комплекса.

"Това нормално ли е? Много хора не могат да си стигнат до жилищата, тук живеят възрастни хора, деца с увреждания, бременни жени, малки деца! Господ да ни пази тази вечер да не се наложи да се викат бърза помощ, защото пожарната и полицията стигнаха само до запушилият ни камион", обясняват още притеснените граждани.

Според жителите на комплекс "Витоша парк" цялата тази ситуация може да се оприличи като подигравка. Те питам нормално ли е изведнъж да останат без градски транспорт, без осветление и без улица. 

Адвокат Манолова заяви, че към 14.30 часа вече всички заграждения в района са били поставени. По думите ѝ е оставен само малък процеп, през който да минават пешеходци.

Към момента се провежда и среща между спорещите страни. Жителите на квартала се надяват на срещата да се стигне до консенсус и да бъде намерено решение или временно споразумение, което да отвори пътя към комплекса.