Обвеният за тази сутрин опис на имоти в русенската жилищна кооперация „Теодора" бе спрян от жива верига, съобщава БГНЕС. Частен съдебен изпълнител трябваше да опише близо 50 апартамента и паркоместа. Искането е направено от банката кредитор заради необслужени кредити от строителния предприемач Явор Блъсков.

Припомняме, 20-тина души, жертва на имотна измама, вчера се нахвърлиха върху нотариуса, изповядал сделките им в Русе. Екшънът се разиграл в нотариалната му кантора. Близо 200 души са „ужилените" от имотната измама. През 2009 г. те си закупили апартаменти в новата жилищна кооперация „Теодора", но не подозирали, че те са ипотекирани. Потърпевшите платили в брой по 20 000 - 30 000 евро. В издадените документи обаче парите са описани в левове и са в доста по-малка равностойност. Почти всички сделки по покупката са изповядани при един и същ нотариус - Албена Александрова.

Един от протестиращите днес мъже заплаши, че ще се самозапали в апартамента си. Той споделя, че друго не му остава. Хората излязоха с плакати и затвориха достъпа до входовете на кооперацията. Потърпевшите обвиняват строителния предприемач Явор Блъсков и нотариус Албена Александрова, че умишлено са скрили фактите и са ги убедили, че имотите са без тежести. Измамените недоволстват и заради факта, че банката кредитор е отпуснала кредит на предприемача без да го провери достатъчно обстойно.

Хората са преживели истински шок, когато разбрали, че имотите им ще бъдат описани по искане на банката. Почти всички са платили апартаментите със спестявания от дълги години работа в чужбина. Ако искат да останат собственици, те трябва да ги платят повторно.

За обявения опис бе дошъл и строителният предприемач Явор Блъсков. Той обясни, че иска да защити хората. Блъсков смята, че най-добре било банката да продаде други негови над 90 имота, които вече са обявени за публична продан, вместо да описва имотите на хората. Те били на два пъти по-голяма сума от дълга.

Задълженията са над 4 млн. лв., но банката е предявила частичен иск за част от сумата.

Частният съдебен изпълнител покани собствениците с нотариални актове да отидат при него в кантората му, за да си изяснят ситуацията.