С въвеждането на еврото в България ни очаква нов инфлационен шок. С тези думи започна срещата на Деян Николов - кандидат за народен представител от "Възраждане" с икономисти. "Възраждане" започна поредица от срещи с експерти в подготовка на широко обществено обсъждане по темата.

Поводът за това е тайна комуникационна стратегия на правителството, до която достигна "Възраждане" и която преди два дни от политическата организация оповестиха в публичното пространство. Стратегията е изготвена от правителството без да има наличен анализ за ползите и рисковете от въвеждането на еврото.

Очевидно правителството започва да оказва влияние на общественото мнение без да има обективен анализ по темата, което на практика означава, че то планира да води пропагандна кампания. Тайният план на правителството е публикуван на интернет страниците на "Възраждане" и в социалната мрежа "Фейсбук". По информация на "Възраждане" правителството го въвежда под натиск от Европейската комисия и Европейската централна банка.

"Цените в България са рекордно високи, при което населението на страната ни, която е най-бедната в Европейския съюз, продължава да обеднява. Много е вероятно времената да стават още по-трудни и да продължават да растат цени на енергия, храни и стоки и услуги от първа необходимост. Ако еврото бъде въведено в България в този момент, ще бъдем принудени да поемем още от ценовия шок, предизвикан от това. Точно в период на нарастващи лихви и инфлация, с еврото ще бъдат повишени много цени в България. Това се очаква да става или бързо или постепенно. Това се е случвало вече в много други държави в периодите на приемане на еврото. Всеки има познати, които знаят какво си спомнят хората, напр. в Гърция, Испания, Италия - практически навсякъде, където е идвало еврото. Специално за България ще има и един допълнителен фактор за инфлация, ако бъде въведено еврото - доказано е, че когато страни с валутен борд приемат евро, инфлацията при тях се ускорява. Това е така, защото ще отпаднат изискуемите минимални резерви и буфери, които централната банка изисква от търговските банки, което на свой ред ще предизвика усилване на паричния мултипликатор, респективно общо паричната маса ще започне да расте, вече без ограниченията на борда. Това е доказано в академичната литература, но се вижда на практика много ясно в Естония и Литва, където инфлацията задмина съответно 25% и 21%. По същия индекс инфлацията у нас е 17 %. Тези две страни, които са заменили валутните си бордове с евро, систематично са с най-висока инфлация сред страните от еврозоната. Инфлация много по-висока от тази в България сега. Еврото ще означава допълнителни разходи не само за обикновените хора. Никой досега не е показал колко ще струва на българските фирми и какви допълнителни разходи ще понесат от замяна на лева с евро - при промени например в информационни системи, ПОС устройства, счетоводство, всякаква документация, договорите.", коментира Деян Николов след проведената среща.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!