Последователи на Ботевата чета от цялата страна тръгват по стъпките на 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до връх "Околчица", съобщи областният управител на община Враца Малина Николова.

В 72-рия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2018" се включват 1166 участници. Те са ученици и учители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.

Преди началото на похода областният управител на Враца Малина Николова се обърна към следователите на Ботев с думите: "Изпращам Ви с топлите чувства на цяла България, с вярата, че трудностите няма да надделеят над синовната Ви обич към Ботевото дело и Родината, с пожеланията за здраве и сили, с мисълта, че Вашият жизнен път ще се слее завинаги с този на революционния гений, национален герой и безсмъртен син на отечеството - Христо Ботев! На добър час!".

170 години от рождението на Христо Ботев

170 години от рождението на Христо Ботев

"Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода..."

Ръководител на похода за поредна година е Евгени Филипов. Патриотичната инициатива ще има богата художествена програма през местата, където преминава похода. Следовниците на революционера ще присъстват на концерт на трио "Сопрано", патриотични беседи от Тихомир Машов и спортно-туристически игри, организирани от Сдружение "Приказката".

Най-мащабната патриотична, туристическа инициатива се организира от Областна администрация - Враца, Български туристически съюз, Министерство на образованието и науката с помощта на кметовете на общини Козлодуй, Мизия, Борован, Враца, областните управители и началниците на Регионални управления на образованието в страната. Финансирането е от държавния бюджет.

Почетен патрон на проявата през 2018 г. е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.