Държавният глава Румен Радев даде началото на осемнадесетото издание на "Българската Коледа", посветено на децата с хронични заболявания.

Години наред "Българската Коледа" допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че българите носят в себе си силата на солидарността, заяви президентът в Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София, където обяви старта на поредното издание на инициативата под негов патронаж.

Той подчерта, че именно в най-тежките моменти значението на солидарността нараства и призова да не забравяме децата, нуждаещи се от подкрепа.

Радев посочи, че точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече труда на лекарите, да помагаме на най-уязвимите и да не губим надежда за бъдещето.

17-тото издание на "Българската Коледа" помогна на близо 400 деца

17-тото издание на "Българската Коледа" помогна на близо 400 деца

Дарени са почти 750 000 лв.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година, е под наслов "Заедно за децата с хронични заболявания - да превърнем надеждата в реалност".

По думи на президента основната цел на "Българската Коледа" 2020/2021 е да подпомогне подобряването на диагностично-лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения у нас. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Седемнадесетото издание на кампанията, което започна на 1 декември 2019 г.и приключи на 30 ноември 2020 г., разполага с бюджет от 2 460 000 лв. То успя да подпомогне 500 деца със сумата от 894 602 лв. Общо 408 от тях са получили средства за рехабилитация; 76 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 16 деца с неврологични заболявания са дарени средства за медицински изделия и помощни средства.

Над 1 910 000 лева събра 17-та "Българска Коледа"

Над 1 910 000 лева събра 17-та "Българска Коледа"

Над 32 милиона лева от дарения събра кампанията от старта си

"Българската Коледа" дари на 15 лечебни заведения от страната високотехнологична апаратура за диагностика и съвременно лечение за общо 1 409 033 лв. Апаратура получиха университетски и многопрофилни лечебни заведения във Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Златоград, София и Гълъбово.

СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" е единствената самостоятелна специализирана детска болница у нас и в нея се лекуват деца от цялата страна. Лечебното заведение вече седемнадесет години получава медицинска апаратура от последно поколение за клиниките по неонатология, гастроентерология, нефрология, неврология. Тази година и клиниката по ревматология, кардиология и хематология получи от "Българската Коледа"цифрова ехографска система за ултразвукова диагностика на деца.