20 милиона лева дава държавата за бавачки за родители, които не могат да се върнат на работа, защото не могат да намерят място за детето си в детска градина и ясла. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Нова телевизия.

Приоритет ще имат самотните родители и хората с увреждания, изтъкна тя. Месечно държавата ще дава на забавачка минималната работна заплата.

Приемът в столичните забавачки – само срещу платен данък в София

Приемът в столичните забавачки – само срещу платен данък в София

Приемът на деца в столичните детски градини ще се осъществява по нови критерии

Родителите ще избират кой да се грижи за детето им. За бавачка ще може да кандидатства и пенсионирана баба на детето и така с пари на държавата ще се грижи срещу заплата за внучето си. Иначе държавата ще предлага на родителите безработни, регистрирани в бюрата по труда.

Русинова подчерта,че все пак финалният избор кой да се грижи за детето е на родителите. Те трябва да имат доверие на човека, който ще се грижи за детето. Помощта е до задължителната предучилищна, подчерта бившият социален министър.

Кандидатстването ще бъде изключително облекчено, увери тя. Около две седмици ще трае процедурата по кандидатстването, а бавачките ще имат договор с Агенциите за социално подпомагане. Около 1500 семейства по първоначални разчети ще се възползват от помощта.