370 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища, съобщават от АПИ.

Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури особено по усойните места и съоръженията има предпоставки за хлъзгавост и заледяване. Сняг вали в областите Ловеч, Плевен, Стара Загора и Търговище.

Поради силен снеговалеж и снегонавявания временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета в прохода "Превала". Заради зимните условия продължава да бъде затворен за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т най-високият старопланински проход - "Троянски". По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

От АПИ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.