Системните проблеми, които не са решени при процеса на деинституционализация представиха в открито писмо до медиите от Коалиция "Детство 2025". Тя обединява неправителствени организации, които следят темата с децата в институциите.

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

2 години ръководителят на проекта не е посещавал центъра, за да види ситуацията

Проблемите, според представителите на неправителствените организации, са:

  • Неадекватен финансов стандарт, който не може да отговори на специфичните потребности на децата и младежите; недостатъчен на брой персонал - ниско квалифициран и ниско платен, който не получава обучение и професионална подкрепа за справяне с множеството трудности в грижата за децата - въпрос, по който министерството на труда и социалната политика и министерството на финансите продължават да си подават топката година след година.
  • Липса на специализация на центровете за настаняване от семеен тип за посрещане на специфичните потребности на различните целеви групи деца и младежи с увреждания или без увреждания, които се настаняват в тях;
  • Недостатъчно и неефективно взаимодействие между резидентните услуги, здравната, образователна система, полицията и други институции, което оставя в персонала усещането, че цялата отговорност на тази обществена грижа за децата се носи от тях;
  • Липсата на постоянен мониторинг на качеството, който да регистрира своевременно проблемите и да помага за тяхното решение; който да дава обективни доказателства за качеството на грижата за децата и идеи как да се повишава професионалния капацитет;

Отлагането във времето на тези проблеми поставя в риск всичко постигнато и отчитано от страна на държавата и няколко правителства като успехи в процеса на деинституционализация на грижата за деца в България.

От неправителствените организации цитират деца, които признават, че в ЦНСТ и храната, и отношението към тях са по-добри от предишните домове.

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Очакват не само административни наказания за насилието в дома "Хризантема"

От неправителствените организации призовават да бъде възобновен диалога за решаване на конкретни въпроси, свързани с качеството на грижа на децата в ЦНСТ и другите услуги.

"Насилието над деца е недопустимо, независимо къде се случва то! То е абсолютно неприемливо, когато става дума за място, където деца и младежи живеят под обществена грижа и чиято първостепенна задача е това място да осигури закрила и сигурност!", пишат по повод показаните видеозаписи от габровския дом "Хризантема".

Много въпроси пред прокуратурата за дома на ужасите в Габрово

Много въпроси пред прокуратурата за дома на ужасите в Габрово

Прокуратурата очаква данни от МВР

От неправителствените организации припомнят случаите в Могилино, показани във филм на ВВС. Този филм беше катализатор за провеждане на най-значимата социална реформа в България - деинституционализацията.

Тогава фокусът беше да се изгради мрежа от услуги като алтернатива на старите институции и децата да се отглеждат в среда, близка до семейната. Сега - осем години по-късно, фокусът е какво се случва в новите услуги, какво е качеството на грижата и защо се появяват филмчета, заснели насилие към децата в тези услуги, пишат от неправителствените организации. Те се питат полагаме ли достатъчно усилия да не допуснем преноса на старата институционална култура в новата среда.

Показаните кадри на насилие в Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) "Хризантема" са само следствието от множество причини и проблеми, за които Коалиция "Детство 2025" заедно с професионалисти от други организации - Национална мрежа за децата и УНИЦЕФ са поставяни нееднократно.

Писмото е подписано от множество организации, обединени в Коалиция "Детство 2025". - Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), Българска асоциация на клиничните психолози, Български хелзинкски комитет, Български център за нестопанско право, Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет, Сдружение "Еквилибриум", Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ - България, Сдружение SOS Детски селища България, Фондация "Де Пасарел", Фондация "За Нашите Деца", Фондация "Карин дом", Фондация "Лале", Фондация "Лумос", Фондация "Международна социална служба-България", Фондация "Сийдър", Надежда и домове за децата - клон България, Росица Богалинска-Петрова, член в експертно качество, Харалан Александров, член в експертно качество.