Към 16.00 часа избирателната активност на местния референдум в Генерал Тошево е 45.16%, съобщи Фокус.

От Общинската избирателна комисия - Генерал Тошево посочват, че към 13.30 часа правото на вот са упражнили приблизително около 6 000 души. Най-висока е активността в град Генерал Тошево.

Припомняме, въпросът на местния референдум е: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

В Добруджа гласуват на референдум за добива на природен газ

В Добруджа гласуват на референдум за добива на природен газ

Притеснението на хората е, че добивът на газ в концесия от 35 години ще замърси региона

Припомняме и че референдумът се инициира по предложение на кмета на общината Валентин Димитров. Още в средата на месец октомври той заяви, че възнамерява да инициира местно допитване, което да покаже дали хората искат добива на природен газ в района.

До провеждането на референдум се стигна, след като местните жители организираха многобройни протести срещу инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ. Най-недоволни от намерението за добив на газ в района са земеделците.

Зърнопроизводители струпаха 200 трактора в Генерал Тошево

Зърнопроизводители струпаха 200 трактора в Генерал Тошево

Пореден протест срещу добива на газ в Добруджа

Към момента няма информация за постъпили сигнали за нарушения. Гласуването продължава до 20 часа.

Жителите на региона ще могат да гласуват в 47 секции в 42 населени места в община Генерал Тошево. Право на глас имат над 12 000 души.

За жителите на селата Краище, Вичово, Лозница и Узово е осигурен транспорт до избирателните секции, така че да могат да упражнят правото си на глас в определеното от тях населено място.

МОСВ очаква експертни становища по добива на газ в Добруджа

МОСВ очаква експертни становища по добива на газ в Добруджа

Обобщават резултатите от дискусиите в община Генерал Тошево