Централната избирателна комисия реши, че "Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за евроизборите, предаде БНТ. Изпълнителят на обществената поръчка спечели измежду общо трима кандидати.

Припомняме, същата компания осъществи експерименталното машинно гласуване и на предишните избори.

Относно машинното гласуване проф. Михаил Константинов пресметна, че за ден на една машина гласуват около 50 души, което би означавало, че всеки глас струва по 50 лева. Според него предимството на машините е, че с тях не може да бъде регистриран недействителен глас.

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще бъде извършено на 24 април

Той изрази мнение, че изборът на изпълнител е бил очакван, тъй като едната фирма е била декласирана заради предложена цена над предела, а другата не е отговаряла на техническите норми.

Проф. Константинов напомни, че "Сиела Норма" организира машинното гласуване през 2016 г. с 500 машини, на които са били извършени близо 50 000 гласувания.

От своя страна проф. Пламен Киров изрази безпокойство кога машините ще бъдат доставени и монтирани, а софтуерът - проверен.

СИК трябва да бъдат обучени как се борави с тези машини, да не говорим, че самите избиратели няма да имат времето да се запознаят с процеса как да гласуват, коментира той.

Според него е притеснителен крайният срок за доставка на машините - 25 май, т.е. денят преди изборите. Това можело да доведе до "недобри" изненади.

Машинното гласуване - архаично и типично за слаби демокрации според Кирилов

Машинното гласуване - архаично и типично за слаби демокрации според Кирилов

Примерът бил Венецуела - Мадуро спечелил с 1.5 млн. фалшиви гласове