С тържество в село Сребърна ще бъдат отбелязани 60 годишнинатаот природозащитните дейности в Поддържан резерват "Сребърна" и 25 години от създаването на музея, съобщава ruseinfo.

Тържеството започва от 11.00 часа в Природонаучния музей на с. Сребърна и е организирано от Регионална инспекция по околната среда и водите и община Силистра.

Поканени са много държавни институции, представители на научните среди, нестопански организации, бизнес, граждани от региона, журналисти и др.

В програмата на тържеството са включени изпълненията на фолклорен съставкъм читалище "Възраждане" в с. Сребърна и пенсионерския клуб, както и музиканти от Фолклорен ансамбъл "Силистра", към Народно читалище "Доростол".

Тържеството финализира кампанията "Преоткрий Сребърна", стартирала в края на февруари тази година.

Целта и беше да популяризира неизвестни за широката публика данни за биологичното разнообразие, историята, бита, нравите, обичаите, поминъка на местното население, легенди, свързани с резервата Сребърна.

По време на кампанията Регионална инспекция по околна среда и води в Русе обяви редица конкурси- за детска и компютърна рисунки, за минипроекти, насочени към "Неизвестното минало на Сребърна".

Проявите бяха организирани и проведени в партньорство с община Силистра, кметство Сребърна, Природонаучния музей към резервата, Центъра за ученическо, техническо и научно творчество - Силистра, Регионален инспекторат по образование-Силистра и др.