64 дни на антиправителствени протести. Вече 10-и час продължава обявеното днес "Велико народно въстание 2" около Парламента, съобщи БНТ.

Засилени са мерките за сигурност в района. И днес бяха повторени трите основни искания на протеста - оставката на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

Към 18.00 часа демонстрациите преминават без инциденти и напрежение. Протестиращи се затруднявали да стигнат до протеста заради проверките.

Част от недоволните се насочиха към едно от КПП-тата и влязоха в диалог с полицията. Няколко КПП-та са разположени около площад "Независимост". Полицията проверява раници за опасни предмети.

Полицията откри камъни и ножове в храстите около Триъгълника на властта
Обновена

Полицията откри камъни и ножове в храстите около Триъгълника на властта

Плътен полицейски кордон е обградил сградата на парламента

Освен граждани от цялата страна на протеста днес имаше представители на неправителствени организации и различни политически партии.

И протестиращи, и полицаи призоваха хората на площада да се разграничат от провокатори, като за целта дори самите протестиращи опънаха специална червено-бяла лента на метри пред органите на реда, така че да няма досег с тях.

Докато депутатите заседаваха в Парламента, а отвън течеше протестът, полицията извърши претърсвания на района и откри в шахти и на други места укрити бутилки, железни прът и други опасни предмети.

Припомняме, че шестима души са задържани днес по КПП-та и филтровъчните пунктове - трима за носене на опасни предмети, един за липса на документи, двама - обявени за издирване.

Шестима задържани до момента на протеста

Шестима задържани до момента на протеста

Двама от тях са били обявени за издирване

Още в 7 сутринта сградата на Народното събрание беше обградена от полиция. Час по-късно започна претърсване в градинката пред Народния театър за опасни предмети.

Претърсваха се храсти, кофи за боклук и шахти. От МВР заявиха, че са намерени метални тръби, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка както и 10-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. Открита е и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР заяви, че нещата, които са намерили са доста обезпокояващи при евентуално тяхно използване.

Намерени са и чували с камъни. Тепърва ще се проверяват записите от охранителните камери в района, за да се установи кой е оставил предметите в градската градина.

Протестиращите също бяха проверявани от полицията, за да се избегне внасянето на опасни предмети.

От СДВР заявиха, че са готови да реагират при всеки един опит за провокация.

Протестът днес ще продължи до 23:30 ч.