Корупцията е неприемлива за голямо мнозинство от европейците (69 %). Това показа последното специално проучване на Евробарометър относно корупцията.

Малко над седем от десет европейци смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна и считат, че тя съществува в националните публични институции (70 %) и сред политическите партии и политиците (53 %). в 18 държави членки делът на респондентите, които считат корупцията за широко разпространена, е намалял от 2013 г. насам и само малка част от европейците считат, че корупцията засяга ежедневието им (26 %).

Естеството и обхватът на корупцията се различават в отделните държави членки, този феномен нанася вреди на ЕС като цяло. С мотив за нейното противодействие от Европейската комисия изготвиха нови правила за защита на финансовите интереси на ЕС срещу измами и корупция, укрепихме административните и наказателните производства и в момента създаваме Европейската прокуратура, уверяват от ЕК.

Европейското законодателство в други области, като например борбата с изпирането на пари и обществените поръчки, също включва важни разпоредби за борба с корупцията. В областта на възстановяването на активи беше поставено началото на ново законодателство, за да се гарантира взаимното признаване на решенията за обезпечаване и конфискация. 

Гешев не е сигурен, че двама европрокурори ще са ни достатъчни

Гешев не е сигурен, че двама европрокурори ще са ни достатъчни

Той изрази опасенията си на видеоконферентна среща с Лаура Кьовеши