Главният прокурор Иван Гешев проведе видеоконферентна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на тема "Бъдещото функциониране на Европейската прокуратура и българският принос за дейността й".

Срещата се състоя по молба на Лаура Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането на Европейската прокуратура.

Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за "разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз". Той изтъкна и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура за ефективното й функциониране.

"Твърдоглавата" Кьовеши успя – кой се бои от нея?

"Твърдоглавата" Кьовеши успя – кой се бои от нея?

Европейската прокуратура ще заработи в началото на 2021 г...

Гешев посочи, че след първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност.

На срещата беше обсъден необходимият брой европейски делегирани прокурори у нас.

Главният ни прокурор изрази опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България не е достатъчен. Той увери, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

Запитан за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура, Гешев заяви, че най-удачен е вариантът разследването да се провежда от органи, специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Той изрази подкрепата си за усилията на Лаура Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс. 

69% от европейците не одобряват корупцията

69% от европейците не одобряват корупцията

За противодействието й от ЕК създадоха нови правила и европрокурор