В началото на зимния сезон цели 75% от българите са сигурни, че в предстоящите празнични акции и намаления търговците ще са по-скоро некоректни към тях. Това сочат данни на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" относно потребителските права.

Според статистиката на "Галъп" над 5% от анкетираните посочват, че лично са ставали потърпевши на измама или фалшификация в интернет, а 6% посочват, че техни близки са ставали жертва при пазаруване онлайн. В числа това би означавало има над 300 хиляди българи, които твърдят, че са били потърпевши на измама или фалшификации в интернет. Отделно още толкова посочват, че техни близки са били подлъгвани.

Нелоялните търговски практики са 70%, обобщиха от Асоциацията на потребителите

Нелоялните търговски практики са 70%, обобщиха от Асоциацията на потребителите

Цена се обявява за по-малко количество, заблуждават търговците

Резултатите от изследването на "Галъп" посочват и че българите повишават доверието си и привикват към институциите, към които могат да се обърнат при некоректни търговски практики. На въпроса кой защитава потребителските интереси в курортните места, 40% от българите отговарят с Комисията за защита на потребителите (КЗП).
На второ място по този показател обаче се подреждат медиите. 16% от анкетираните са посочили, че се обръщат към медиите при некоректна търговска практика.
7% от хората се обръщат към неправителствени организации, а 5% търсят помощ от в лицето на ресорните министерства и правоохранителните органи.
8% от анкетираните са на мнение, че никой не защитава правата на българите.

Снимка 322101

Източник: News.bg

Според данните 52% от българите няма да почиват този зимен сезон. 31% от анкетираните са заявили, че планират почивка в България за празниците. 13% планират да почиват в България, но възнамеряват и да отидат в чужбина. 4% са заявили, че на коледно-новогодишните празници ще почиват в чужбина.

Статистиката показва и че 68% от българите намират, че туризмът у нас върви към по-добро. 18% са на обратно мнение, а 14% са без мнение по въпроса.

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Туристическите оператори поискаха оставката на Ангелкова

Проучването изследва още, до колко хората смятат, че предприетите действия и акции на компетентните органи са ориентирани към постигането на реални резултати и до колкото тези акции са насочени само към медиите.
Най-голяма разлика в показателите има при "Акции срещу проблеми по морето", където 63% от хората смятат, че акцията е само за пред медиите. Според само 7% тези акции целят да се намерят решения на проблемите.

Според потребителите най-ефективни са действията относно разкритията за двойния стандарт а храните в Западна и Източна Европа (11%), както и срещу опитите за регламентиране на пушенето на наргиле (13%).

Снимка 322102

Източник: News.bg

Болшинството от българите (82%) подкрепят инициативата на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители.

Излседването на "Галъп" е проведено от 1 до 3 ноември чрез телефонно интервю сред 805 пълнолетни българи.