От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода. Това заяви пред БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис.

По думите му добрата новината е, че е започнал ремонтът на довеждащия водопровод от язовир "Боровица", така че Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза.

На изказването на министъра на околната среда и водите, че местните власти само искат от МОСВ, а не инвестират, Азис коментира, че местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, голяма част от бюджетите, които имат, се отнасят единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове - проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси, поясни гардоначалникът. 

Хасан Азис подчерта, че общината не събира нито лев такси за инвестициите, които прави.

Кметът на Кърджали заяви, че това е един много стар проблем и дебат, който се води.

ДПС иска оставката на кабинета

ДПС иска оставката на кабинета

Карадайъ призова премиера да дойде в зала и да подаде оставка пред депутатите

Изготвили са преди повече от 7-8 години технически проекти на стойност 500-600 000 лв., които са за водопровод, канализация и пречиствателна станция, и чакат на рафта момента, когато държавата, правителството ще се сетят, че 12% процента от населените места са без вода.

"Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете на местната власт", категоричен беше Хасан Азис, който е и зам.-председател на Сдружението на общините.

ДПС поиска оставката на екоминистъра или оставка на цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура, това е знак към правителството за всички тези населени места, в които все още няма вода, заяви Хасан Азис.

ДПС е категорично, че обществото трябва да получи онази сигурна информация от правителството, че няма да се допусне криза с водата в дадена община.

Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Кметът на Кърджали заяви, че тази система не работи - кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктувало от държавата в лицето на областния управител.