Държавата трябва да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков. Това заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България по повод предложението на правителството президентът Румен Радев да награди с орден "Св. св. Кирил и Методий" издателя на вестник "Труд".

От АЕЖ подчертават, че орденът се дава за значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Според тях въпросното предложение обижда естествените носители на подобно високо държавно отличие, които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение.

Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане, категорични са от Асоциацията.

Те поясняват, че не са против медийни хора да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат значителни заслуги пред обществото, но не и в замяна на медиен комфорт.

МС предлага орден за Петьо Блъсков

МС предлага орден за Петьо Блъсков

Това решение ще бъде предложено на Президента

АЕЖ повдига въпроса дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи медийните собственици в близкото си обкръжение.

От организацията заявяват, че в последните години вестник "Труд" на издателя Блъсков се е утвърдил като медия, даваща трибуна за очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата.

"В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 г. не могат да бъдат открити както "Труд", така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на "Труд" акт", посочва се в позицията на АЕЖ.

Те призовават президента да отхвърли предложението на правителството за награждаване на Петьо Блъсков, а министъра на културата Боил Банов, след като връчи акта за установяване на административно нарушение на издателя, да помисли за нови номинации за отличието, този път на личности, които наистина са допринесли за развитието на културата или са създавали среда, която да подкрепя гражданските права и ценности като върховенството на закона.