Поради обновяване на информационните системи са възможни временни забавяния на достъпа до Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, съобщават от Агенцията по вписванията.

В изпълнение на проект за надграждане на Имотния регистър (ИР) и Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ), по Оперативна програма "Добро управление" през изминалите почивни дни и към момента тече обновяване на информационните системи на двата регистъра, което надграждане цели съществена промяна и осъвременяване на приложния софтуер. 

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Борисов настоява за контрол при изграждането на хранилището

Обновяването обхваща както вътрешната част на двете информационни системи, така и изграждане на нов портал за заявяване на електронни услуги, който ще бъде общ за ИР и ТРРЮЛНЦ. Дейностите засягат всички потребители, както вътрешни - служители на Агенция по вписванията, така и външните потребители на услугите предоставяни от регистрите.

По тази причина е възможно да има временни забавяния при използване на услугите, предоставяни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Агенция по вписванията работи по оптимизацията на процесите.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Припомняме огромен срив настъпи в работата на Търговския регистър на 9 август 2018 година, който продължи чак до 27 август и блокира голяма част от бизнеса.

Тогава от агенцията посочиха като причина за срива дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския регистър. Кризата доведе и до принудителна оставка на тогавашния директор Зорница Даскалова, но и до предупреждения месеци наред, че системата може отново да се срине.

Половин година по-късно конкурс за поддържка беше спечелен от "Информационно обслужване", която и брои резултатите от изборите.

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

ГДБОП и ДАНС контролират възстановяването на Търговския регистър