35 000 българи са преминали през 2022 година курсове за професионално обучение, те са 15 000 по-малко от миналата година, но с интерес към монтьорската професия. Най-силен интерес е имало към монтьорна транспортна техника, заварчик, електротехници и електро-монтьори, хлебар, сладкар, парамедик, оперативен счетоводител, а интересът към селското стопанство и програмисти намалява.

Данните бяха представени на конференция на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО) на тема "Професионално обучение и кариерно развитие - малки истории за големи успехи", състояла се в клуб "Перото" в столицата.

На нея присъстваха представители, преминали през "Учене през целия живот", както и на Агенция по заетостта.

Целта на програмата "Качество и ефективност" по ОП "Развитие на човешките ресурси" е чрез центровете да се обучават възрастни хора, които искат да променят работата си.

Мариана Павлова, председател на Центъра по професионално обучение, поясни, че целта е да се популяризира дейността на професионалните центрове, които са единствените за обучение на възрастни у нас.

Цветан Спасов, ръководител на програмата, съобщи новините в сектора. Исторически най-ниските нива на безработица - 138 000 души или 4% към 30 септември 2022 г., което е резултат и от обученията.

Той обяви и за иновация от тази година - въвеждане на два ваучера, които ще се свалят от сайта на Агенцията по заетостта, чрез които да се комуникира с работодатели - единият ще е за дигитални умения, като ще има възможност да се валидира и втори - именно за валидиране. "И с двата крака сме в 21 век", се похвалиха от Агенция по заетостта.