башевКметът на Гърмен Ахмед Башев заяви пред Е79, че в Невропоския регион няма радикален ислям. Според него неотдавнашните обиски в домовете на няколко имами в района на Гоце Делчев и Якоруда са дело на „дългата ръка на Недим Генджев".

„Проверките на ДАНС в Лъжница преди няколко дни за ислямски фундаментализъм от една страна приличат на нещата от преди година и половина, когато бях арестуван - темата е една и съща, но от друга страна са по-различни, защото сега става въпрос за проверка на религиозни водачи", заяви още Башев.

Той е убеден, че възстановеният наскоро главен мюфтия на мюсюлманите в България е замесен и в миналогодишната акция срещу него. По думите на Ахмед Башев, инициатор е бил лидерът на РЗС Яне Янев, а целта - политическото злепоставяне на кмета.

Башев заяви, че няма да се занимава с него и не възнамерява да подава съдебен иск срещу държавата, тъй като би било неморално от негова страна. Според кмета на Гърмен, показните проверки срещу имамите за разпространение на радикален ислям поставят отново на изпитание взаимоотношенията между хората и задълбочават пропастта между хората с различни религии.