АИКБ опровергава твърдения на синдикатите. Работодателите отчитат, като неверни твърдения на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа"

От няколко дни работодатели и синдикати спорят за работната заплата. И двете страни обосновават своите искания и търсят подкрепа от институции и закона. Преди няколко дни и премиера Бойко Борисов се опита да помири двете страни.

Министерски съвет иска в тристранния диалог да се върне нормалният диалог. Трябвало да се сложи край на споровете и обидите. Десет остри проблема от десет години са представили работодателите на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. 

Разбрали се споровете да се решават в Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Борисов с опит да помири синдикати и бизнес

Борисов с опит да помири синдикати и бизнес

Десет остри проблема от десет години са представили работодателите

Побликуваме без редакторска намеса писмо (прессъобщение) от редакционната поща на News.bg -"Право на отговор от АИКБ относно неверни твърдения на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Ето и самото писмо:

Във връзка с разпространената вчера, 26 юли 2017 година, от лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - г-н Пламен Димитров и г-н Димитър Манолов невярна информация относно изказвания и изрази на лидери на национално представителни работодателски организации, в частност на г-н Васил Велев, председател на УС на АИКБ, които те не са употребявали, Ви изпращаме прессъобщение с отговора на АИКБ на тези неверни твърдения.

Спрете да лъжете, клеветите и доносничите, г-н Димитров!

Вчера, 26 юли 2017 година, лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - г-н Пламен Димитров и г-н Димитър Манолов са си позволили по съвършено долнопробен и недопустим начин да сложат в устата на лидери на национално представителни работодателски организации, в частност на г-н Васил Велев, председател на УС на АИКБ, твърдения и изрази, които те не са употребявали. За да не тиражираме допълнително и излишно подобни клеветнически твърдения, ще цитираме само един абзац от изявлението на господата Димитров и Манолов:

"... На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени "търтеи, мързеливци и престъпници" (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Виж:

Синдикатите търсят помощ от чужбина срещу агресията на работодателите

Синдикатите търсят помощ от чужбина срещу агресията на работодателите

КНСБ и КТ "Подкрепа" сезират всички международни институции

Всеки човек, владеещ български език, разполага с възможността да изслуша цялата пресконференция и да провери доколко подобни грозни епитети са били използвани по адрес на българските работници и служители.

Ето линк към звуковия файл:

След прослушването му непредубеденият слушател ще се убеди, че такива неща НЕ са казвани. Безспорно, ние твърдим, че под натиска на синдикатите, включващ откровени манипулации, заплахи от типа на "камък върху камък няма да остане", а напоследък и нагли лъжи, у нас се провежда погрешна политика по доходите. Ние наистина твърдим, че тази политика се провежда с използването на командно-административни методи, които са приложими при плановите икономики, но не и в условията на пазарна икономика.

Тази политика действително (и за това ние отдавна представяме съответните доказателства) толерира и награждава ниската квалификация и нежеланието за каквото и да е професионално усъвършенстване. И така, тази политика наистина награждава мързела и ниската квалификация и наказва трудолюбивите работници, които повишават своята квалификация и производителност.

Ние наистина сме доказали със статистически данни, а не с обиди и нападки, че неквалифицираният труд у нас е опасно надценен и нямаме намерение да се отказваме от тази си гледна точка. Тя обаче по никакъв начин не представлява агресия срещу работниците или пък срещу синдикатите. Това е диагноза на една ситуация, която в редица региони и отрасли е достигнала до УРОДЛИВИ и напълно неприемливи диспропорции.

Отделен въпрос е, че корупционната среда, която продължава да избуява например в сферата на инвалидните пенсии, наистина отглежда търтеи, които срещу определени рушвети получават възможността да получават пари на гърба на социално осигурителната система. Това синдикатите го знаят прекрасно, и едва ли биха го отрекли. Но това НЕ е нито обида, нито нападка към честните и трудолюбиви български работници, които носят на гърба си цяла прослойка от хитреци с фалшиви инвалидни пенсии.

На пресконференцията в БТА на 24.07.2017 г. работодателските организации защитиха убедително тезата си с много аргументи и факти от официалната статистика. Безсилни пред тежестта на фактите и на истината, Пламен Димитров (не за първи път) и изненадващо за нас и г-н Димитър Манолов, прибегнаха в отговор до тиражирането на чудовищни изопачавания, които просто представляват лъжи и клевети. Както подчертахме по-горе, в това може да се убеди всеки сам, благодарение на развитието на технологиите.

Ние се обръщаме персонално към г-н Пламен Димитров, като към лидер на КНСБ, но и като човек, който и преди си е позволявал грозни квалификации и вербална агресия:

Спрете да нагнетявате обстановката, г-н Димитров! Лъжите, клеветите и словесните манипулации не са аргументи в спора! Не приписвайте на хора, които много добре си знаят мярката на изказа, да са обиждали българските работници, както и техните организации. Председателят на УС на АИКБ, Васил Велев не е изричал подобни хули, както впрочем и г-н Божидар Данев.

Всеки човек, който е свикнал да търси във всяко нещо рационална причина, би се запитал защо господата Димитров и Манолов се ангажират с твърдения, които могат толкова лесно да се опровергаят? Отговорът ние намираме във факта, че благодарение на ясната позиция на Европейската комисия и на действията на българското правителство, ние сме изправени пред приемане на нов механизъм за договаряне на минималната месечна работна заплата за страната.

Този факт, очевидно не се харесва на тези представители на синдикатите, които предпочитаха досегашното непрозрачно (по оценката на Европейската комисия) определяне на МРЗ. Наистина, много по-лесно е да търгуваш социалния мир двустранно с изпълнителната власт, а на работодателските организации просто да се съобщава за резултата. Има всички изгледи това нещо да отиде в миналото.

Затова някои хора може би смятат, че взривяването на социалния диалог точно в навечерието на поредния кръг на преговорите за механизма за определяне на МРЗ е "изящен тактически похват", който да спре преговорния процес и да запази за неопределено време сегашното положение.

Тук ние сме длъжни да кажем следното:

Уважаеми социални партньори от синдикатите!

Ние, българските работодатели високо ценим своите работници. Нашите добросъвестни и квалифицирани работници, заедно с добрия мениджмънт са изпратили нашите компании на високи позиции в класациите на българските публични дружества. Ние не преставаме да мислим как да задържим своите добри работници и служители, борим се със сивата икономика и се противопоставяме на лошите практики в страната.

Ние държим на своите работници и служители. Затова не ни вкарвайте в образа на безотговорно приказващи хора. Крайно време е да спрете с лъжите, клеветите и доносите!

Крайно време е г-н Димитров да се научи да слуша и други, освен своя глас, да разбира чутото и едва тогава да говори, ако има какво да каже!

От името на АИКБ очакваме извинения за клеветите и доносите. Социалният диалог изисква от нас да формулираме ясно позициите си, да търсим необходимите компромиси и да постигаме съгласие. Ако сте на същото мнение - нека продължим преговорите си за преосмисляне на политиката по доходите. Ако искате социалният диалог да се трансформира в два отделени монолога, по всичко изглежда, че знаете как да го постигнете.