КНСБ и КТ "Подкрепа" ще сезират всички международни институции за "нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни", съобщават синдикатите в отворено писмо.

Писмото с апел за подкрепа и реакция е адресирано до Международната организация на труда, МКП, ЕКП, Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

"В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени "търтеи, мързеливци и престъпници" (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за "вредни", "пречещи на развитието на страната и икономиката" и "не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма" (Кирил Домусчиев, КРИБ)", се казва в писмото.

Спорът за заплатите продължава, а инвестициите се сриват

Спорът за заплатите продължава, а инвестициите се сриват

Работодателите сезират Комисията за защита от дискриминация относно възнаграждението за клас

"Споделяме възмущението и огорчението си с вас, защото подобно поведение не бива да се подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации", продължава писмото.

"Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда за национални и чужди инвеститори и производители. Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си", казват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни.

Борисов с опит да помири синдикати и бизнес

Борисов с опит да помири синдикати и бизнес

Десет остри проблема от десет години са представили работодателите

От КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят, че значението и ролята на социалните партньори, техните отговорности, са обект на текстове във всички документи на ЕС - от Договора за функциониране на Европейския съюз, през дълга поредица от директиви, становища, препоръки и обръщения на Комисията и Съвета.

"На този фон, подобни изказвания са не само груби, цинични, но и опасни, тъй като създават прецеденти, които могат да взривят социалния мир. Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, освен, че грубо погазват норми, както на Конституцията на Република България, така на документи на МОТ, на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на Европейския съюз, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности", пишат в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Правителството взриви тристранния диалог, критични в БСП

Правителството взриви тристранния диалог, критични в БСП

Правителството само си инсценира този скандал

"Убедени сме, че сериозните и отговорни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат отговорното си и уважително сътрудничество и диалога със своите партньори и няма да се подведат по вредните и провокативни призиви за "вредата" от синдикатите, техните права и отговорности", завършва писмото на двата синдиката.