В свое обръщение, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята заявленията на синдикалните лидери в системата на МВР, които заплашват обществото с нови полицейски протести за преминаващи границата на поносимостта и за откровено изнудване на обществото, на изпълнителната власт и на Народното събрание.

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Синдикати искат повече пари в МВР за 2017 и 2018 г.

Те коментират, че "вече години наред, сме свидетели на постоянен натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност", без да сме свидетели на подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за тяхното имущество. МВР продължава да бъде НЕреформирано и свръхнаселено, а исканията за увеличаване на заплатите са постоянно на дневен ред. Едновременно с това броят на извършените престъпления не намалява (превенцията е на ниско ниво), а разкриваемостта не бележи ръст."

Допълват, че според тях "на индустрията се налага да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. Възниква парадоксът, че частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, без да отчитаме изобщо допълнителните привилегии на служителите на МВР."

Радев търси справедливия ръст на полицейските заплати

Радев търси справедливия ръст на полицейските заплати

Трябва да има ръст на възнаграждението на служителите на терен, както и на пожарникарите

АИКБ смята, че служителите на МВР би трябвало да си дадат сметка, че те са финансирани от данъците на работещите в заводите, по строежите и на полето и трябва да се замислят над ефективността си, а не да изнудват обществото със заплахи за протести. "Ние не можем да отминем с лека ръка щетите, които бяха нанесени на обществения ред под формата на организиран хаос в уличното движение при последните полицейски протести. Натискът на служителите на МВР граничи с рекет, а рекетът е наказуем", възмущава се Асоциацията.

АИКБ съобщава, че стои зад честните полицаи, които искат радикално подобрение в системата на МВР и безкомпромисна борба с престъпността. "Ние знаем, че те имат редица основания за недоволство - най-вече, когато става дума за екипирането им и за неясноти и непрозрачност при провеждане на обществени поръчки, след които според изявленията и на редови полицаи и на синдикални лидери, личният състав в МВР получава униформи, които си сменят цвета при пране и обувки с рекордно кратък срок на годност."

Полицаи излязоха на жълтите павета
Обновена

Полицаи излязоха на жълтите павета

Няма диалог с министър Радев според синдикатите

"Ние обаче призоваваме честните полицаи, тези, които рискуват здравето и живота си "на терен" според тяхната терминология, да проумеят, че проблемите на сигурността на гражданите, от една страна, и техните лични служебни проблеми - от друга, никога няма да се решат, докато под формата на колегиална, респективно синдикална солидарност, се защитава правото на паразитиране върху системата на МВР на огромен брой служители с неясни функции, наричани от самите полицаи "чантаджии"", продължават своето обръщение АИКБ.

Асоцияцията смята, че "гражданите, които са и данъкоплатци, искат от МВР защита на живота си, на честта си и на имуществото си. Вече става ясно, че при сегашното положение на нещата, подобни цели не са постижими. Необходими са радикални мерки, ако искаме нещо да се промени в положителна посока."

Гражданите се уповават на служителите на МВР, отчете Валентин Радев

Гражданите се уповават на служителите на МВР, отчете Валентин Радев

МВР отбеляза професионалния си празник с военни почести и църковна служба пред паметника на Незнайния войн

АИКБ застава зад тезата, "че е необходимо рязко съкращаване на "чантаджийските" длъжности в МВР за сметка на също така рязко повишаване на заплатите на хората, които работят "на терен" - очи в очи с криминалната престъпност. Може да се окаже, че съкращенията трябва да достигнат до неподозиран мащаб, като например, че 40 на сто от щатните длъжности в МВР са неоправдаващи съществуването си, дублиращи се длъжности, длъжности с неясни функции, длъжности, които откровено нямат функции. Това е огромен резерв за повишаване на броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност"

АИКБ се обръща към "изпълнителната власт, към парламентарното мнозинство, а също и към опозицията в Народното събрание - проявете смелост и политическа воля. Застанете зад необходимостта от радикална реформа и не играйте политически игри на дребно. Ако е необходимо - закрийте МВР и учредете ново министерство, което да отговаря за вътрешната сигурност в страната. Дайте шанс на тези, които искат реално да работят за безопасността на гражданите и за спазването на вътрешния ред. Утре може да бъде късно."