"През последните години в България се наблюдава увеличение на екстремните прояви на времето с около 30%, а до 2050 г. се очаква те да се удвоят".

Това коментира пред д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи и научен секретар на Дружеството по медицинска география.

Тя също е убедена, че горещите вълни като екстремно метеорологично явление ще зачестят.

Според нея е необходимо да се създаде работна група "Климат и здраве" към Министерството на здравеопазването и план за защита на населението при горещо време.

Трябва да се актуализират предупредителните кодове, смята д-р Зорница Спасова.

Повишението на температурите през лятото с два-три градуса води до двойно увеличение на периодите с горещо време, което е опасно за здравето, посочи тя.

Подобни климатични условия засягат най-вече хората със сърдечно-съдови заболявания, но застрашава и тези с респираторни заболявания, астма, диабет и психични разстройства.

При горещи вълни се повишава смъртността, напомни д-р Спасова. В България това е подценявано, пренебрегвано на този етап явление, смята тя.

Настоящата първа гореща вълна за това лято е изключително опасна, заяви Зорница Спасова. Това е така и заради резкия преход между по-хладното време и настоящите температури.

Трябва да внимават и здрави хора, които се чувстват преуморени или работят до източници на топлина - в кухни или на открито, каза Спасова. Тя съветва в горещите дни да се отложат спортовете на открито, както ида се внимава при рязко влизане в по-студена вода.

Според международни доклади Югоизточна Европа и Средиземноморието ще бъдат сред най-уязвимите в Европа спрямо горещите вълни. При нас допълнително рисков фактор се явяват по-ниският здравен статус, по-ниските доходи и застаряващото население, поясни Зорница Спасова.

България попада в неблагоприятни промени на климата. Когато има все по-чести екстремни прояви във времето, има и все по-големи рискове, свързани с климатичните промени. Това каза климатологът Антоанета Йотова.

Необходим е анализ по отделни сектори на икономиката, който да се превърне в оперативен план за действие, категорична е Йотова.

"Да имаме управление на тези рискове. Друг начин за справяне с климатичните промени няма", убедена е климатологът.

Според нея ще продължат все по-честите и все по-екстремни промени във времето. Най-често ще регистрираме това като нетипични явления за съответния сезон.

Припомняме, около 150 души, включително деца, са ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък, 24 юни, в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Има и загинали.

Според годишния хидрометеорологичен бюлетин на НИХМ - 2019-а и 2020-а са били двете най-топли години от 1930 година насам, поясни Йотова. 2 градуса повишение на средногодишната температура е "много значително повишение", обясни тя.

Средногодишното количество валежи е било по-малко от нормата.

"Хубавото е, че имаме едно Средиземно море между Сахара и европейския юг, но има много тревожни факти, че този климат, който сме имали, вече не е същият", коментира Антоанета Йотова.

Рисковете за всяка страна са специфични и ние трябва да си свършим нашата си работа извън европейските политики, смята тя.