Разликата е от порядъка на три до четири пъти в цената на линеен километър на граничната ограда, което е допълнително изграждано след участъка, който беше изграден от Българската армия, коментира във връзка с проверката на прокуратурата Ангел Найденов в качеството си на бивш министър на отбраната по време на пресконференция, посветена на проблемите с миграцията.

"При цена от 250 до 300 хиляди лева, дори и да включим разходите за възнаграждение на българските военнослужещи - новата цена бе от порядъка на 900 хиляди до 1 млн. Каквито и да са материалите, каквото и да са включвали - струва ми се и на мен прекалено висока цената на линеен километър", заяви Найденов. Той бе категоричен, че няма притеснения във връзка с новата проверка.

"Би трябвало да сте видели, че има отказ от прокуратурата по тези сигнали да образува производство и съответно липса на каквито и да били данни за престъпление от моя страна. Що се отнася до инициативата за проверка от страна на ДАНС, на прокуратурата на дейностите, които са извършени впоследствие, след участъка, който бе изграден от Българската армия - нещо съвсем нормално, тогава когато има такива драстични разлики в цените на линеен километър", заяви Найденов.

БСП видя доказателство за корупция в прокурорската проверка на оградата

БСП видя доказателство за корупция в прокурорската проверка на оградата

Засекретяват корупцията, според социалистите

На въпрос трябва ли да се позволи извършване на ремонтни дейности и поддръжка на оградата по границата без извършване на обществена поръчка, какъвто законопроект вече има внесен, Найденов заяви: "Видях инициативата за промяна на Закона за обществените поръчки с оглед на необходимостта за съкращаване на време и процедури. Ако следваме логиката на първоначалните предложения с оглед на изискванията на националната сигурност, изобщо изграждането да бъде без обществени поръчки - очевидно, че следва да се направят и съответните промени за техническата поддръжка и ремонтът, като това включва дейности, които не са били предвидени при сключване на споразумението за гаранционния срок".

По думите му всичко, което допълнително се случва, независимо дали става въпрос за умишлени действия за повреждане на съоръженията би следвало да е елемент от споразумението за гаранционно поддържане на съоръжението и не би следвало да попада в процедурата на нови обществени поръчки и допълнителни разходи.