Пловдивският митрополит Николай изрази несъгласието си с честването на Априлското въстание на Великден, предаде "Нова".

Община Панагюрище е решила да измести честванията за 140-тата годишнина от Априлското въстание от 2 на 1 май, когато се пада Великден тази година. Идеята на кметството е годишнината да се отбележи в неделя, а не в понеделник. 

Пловдивският митрополит Николай в писмо заявява, че ако кметът Никола Белишки не го послуша, няма да позволи на нито един пловдивски свещеник да служи за годишнината от Априлското въстание. Според него на Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници и че не трябва да се отклонява съзнанието на вярващите от Възкресение Христово.

Той припомня, че в понеделник, 2 май започва Светлата седмица и тогава не се правят помени, но по изключение би дал разрешение на вярващите християни да присъстват на зарята-проверка, ако тя се проведе в този ден. Също такава обръща внимание, че зарите-проверка за отбелязване на различни дати от историята на нашия народ винаги се провеждат в самия ден (19 февруари, 3 март, 2 юни и т.н.), а не в предходния ден. Нищо не налага зарята от 2 май да бъде преместена на 1 май. Видимо сам Бог не иска да е така, пише още митрополитът.

Той изрично настоява, че няма намерение да противопоставя подвига-саможертва на Иисус Христос и подвига на героите от Априлското въстание, които са от принципно различен порядък. "Иисус Христос умря и възкръсна, за да ни освободи от оковите на греха и за да ни покаже пътя към вечния живот на небето. Нашите предци, участвали в Априлското въстание, са действали, водени от политически мотиви и са загинали, за да имаме ние по-добър живот тук на земята. Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата.", убеден е той.

Отвореното писмо на митрополит Николай е публикувано на сайта на Пловдивската митрополия. То не е официално входирано в общинската администрация на Панагюрище, а кметът твърди, че не решава еднолично кога да се чества годишнината от въстанието, а Общинският съвет в Панагюрище.

Честването на Великден и Априлското въстание на една дата не е прецедент за Панагюрище – това се е случило през 2005 година. Според историците въстанието не е събитие, което трябва на всяка цена да се отбелязва в точно определен ден.