Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е един от 50-те лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. Той бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, информираха от пресофиса на Ковачев.

В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с обществената си дейност като игумен на Бигорския манастир отец Партений насърчава взаимното разбирателство, преодоляване на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

Монасите от Бигорския манастир с благодарствен отговор към наши евродепутати

Монасите от Бигорския манастир с благодарствен отговор към наши евродепутати

Да продължим да работим в посока укрепване на братските връзки, призова архимандрит Партений

"Той и монашеското братство на Бигорския манастир подкрепиха и благословиха усилията на двете държави да преодолеят политическите различия, трупани с години", каза Ковачев. Номинацията е първоначално съгласувана с българските евродепутати Асим Адемов, Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк, а след това одобрена от общоевропейско жури.

Архимандрит Партений е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната религиозна, етническа и национална принадлежност. Той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен не само в Македония, но и извън страната.

Архимандрит Партений се занимава с хуманитарната дейност и указване на духовна и материална подкрепа на отделни хора и цели.

Политиците да помагат за духовните мостове, призова Главчев в Бигорския манастир

Политиците да помагат за духовните мостове, призова Главчев в Бигорския манастир

Председателят на парламента дари икона на Св. Йоан Кръстител

Той подпомага лекуване и ресоциализация на хора със зависимости. Хиляди младежи, под духовната закрила на отец Партений, не само че са успели да се освободят от тези зависимости, но и да се интегрират обратно в обществото.

Евродепутатите от ГЕРБ поздравиха братството на Бигорския манастир

Евродепутатите от ГЕРБ поздравиха братството на Бигорския манастир

Архимандрит Партений развива широка обществена дейност, организира концерти и беседи в областта на културното наследство и хуманитарните ценности не само в региона на Бигорския манастир, но и в Македония, България, Гърция и региона.

Чрез дейността си, архимандрит Партений насърчава преодоляването на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир, решително подкрепиха подписването на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България.

Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония архимандрит Партений успя да повлияе на общественото мнение в полза на Договора. Той публично зае непопулярната позиция, че "текстът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна. Интеграцията в ЕС е единственият начин да се преодолее разделението и да се възстанови балансът в региона".

Както всяка година лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По-късно през годината те ще участват и в общоевропейска церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел.

От 2008 г. от ЕП присъждат наградата на граждани и организации, които са допринесли за по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС. Тя е почетен медал и има символично изражение. Жури на национално и европейско ниво изготви селекцията от 50-те лауреати от целия ЕС.