Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) призова органите на реда да санкционира водачите на електрически тротинетки, движещи се с висока скорост, съобщават от пресцентъра на БАЕМ. Поводът са медийни публикации, в които се вижда как водачи на електрически тротинетки се движат със скорост от около 100 км/ч. От БАЕМ определиха това поведение като безотговорно и безразсъдно.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина, казват още от асоциацията по електромобилност.

БАЕМ е създадена за да развива и популяризира електрическите тротинетки като екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Статистиката показва по категоричен начин, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване. Това обаче не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя.

От БАЕМ изтъкнаха, че според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч.

КАТ затяга контрола върху е-тротинетките

КАТ затяга контрола върху е-тротинетките

В рамките на акцията "Ваканция! Да пазим децата на пътя"