От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направили три етапа на разследване на стандарта на храните в периода 2017-2018 г. От тях установили, че има съществени различия в състава на продуктите и феноменът двоен стандарт на храните съществува.

Резултатът от направените изследвания на Агенцията отчете д-р Любомир Кулински от БАБХ на пресконференция, посветена на оповестяване на резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз.

Той припомни, че през 2017 г. БАБХ започнала проучвания на феномена двоен стандарт при храните. От БАБХ подходили рационално преди взимането на проби, защото било важно пробите, които се взимат от България и страните-членки на ЕС да бъдат еднакви като производство, опаковки и наименование на храната.

Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС
Обновена

Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

Нелоялна търговска практика е една марка да предлага различно качество

В началото на 2017 г. били взети 30 продукта от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показал различия, при някои от които съществени. В 15 от изследваните 30 продукта, стоките били по-евтини в Европа, отколкото в България. В края на 2017 г. била направена нова подготовка за второ разследване. Взети били 31 проби от 6 храни, а резултатът показал големи разлики в цените, както и съществени различия в храните.

Трети етап на разследване обхванал периода от февуари до април 2018 г. Взети били 51 проби от 4 държави. От изследването БАБХ открили различен състав в 13 продукта. Така стигнали до констатацията, че има съществени различия в състава на продуктите и феноменът двоен стандарт на храните съществува.

От БАБХ се надяват Комисията на защита на потребителите (КЗП) да предприеме набор от мерки за установяване на нелоялни търговски практики.

Мая Манолова защити в ЕП петицията срещу двойните стандарти при храните
Обновена

Мая Манолова защити в ЕП петицията срещу двойните стандарти при храните

Петицията е отворена, за да може ЕП да наблюдава процеса до финала