На последното си пленарно заседание евродепутатите приеха "Новия търговски механизъм за потребителите". В него обявяват предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, съобщиха от ЕП. Това е забрана за двойния стандарт при храните.

Докладът относно по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС беше гласуван днес съответно с 474 гласа "за", 163 "против" и 14 "въздържал се".

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Манолова иска ОЛАФ за двойния стандарт при храните

Производител у нас пласира чай с 85% по-скъпо, отколкото в Австрия

От администрацията на националния омбудсман Мая Манолова припомнят, че до края на 2017 г. и на национално ниво в България, и на европейско се отричаше да има двоен стандарт, като тези категорични твърдения бяха подплатени с подходящите изследвания.

"Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании", категорична е Манолова. Тя обяви днешното гласуване като голяма победа за България.

"Благодаря на всички, които се включиха в битката срещу двойните стандарти при храните в ЕС. Показахме на Европа, че и ние можем да бъдем големи и да участваме активно в политиките на Съюза. Показахме и на българските граждани как институциите в България могат да работят заедно за една справедлива кауза - да защитят достойнството и интереса им", каза Манолова.

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Изправени сме пред заплахата "Европа на два стандарта", като добавка към "Европа на две скорости"

Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).

От администрацията на омбудсмана са изпратени редица писма и декларации до европейския омбудсман, до европейски комисари и до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Последно Манолова изпрати писма и на колегите си омбудсмани от европейските страни да се обърнат към евродепутатите от техните страни да гласуват промени в законодателството, които да забранят двойните стандарти.

Общественият защитник в качеството си на гражданин, заедно с редица български общественици, изпрати петиция до Комисията по петициите в ЕП в края на 2017 г., която успешно защити в началото на тази година. През 2018 г. институцията организира и форум на високо равнище в рамките на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Йоурова обяви края на двойните стандарти при храните чрез "Новия търговски механизъм за потребителите".

ЕС слага край на двойния стандарт при храните с общ фронт и ново законодателство

ЕС слага край на двойния стандарт при храните с общ фронт и ново законодателство

Мая Манолова заплаши ЕК с Европейска гражданска инициатива

От Министерството на земеделието и храните обявиха, че гласуването на пакета "Нова сделка за потребителите" слага край на двойния стандарт. Над една трета от продуктите се предлагат на по-високи цени в България, отколкото в другите държави членки на ЕС, съобщиха от МЗХГ, позовавайки се на свои изследвания.

От месец май 2017 г. до април 2018 г. от ведомството на Румен Порожанов са провели три проучвания за наличие на "двоен стандарт" при предлагането на храни на българския и европейския пазар. Изследванията установиха редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и в Западна Европа.

По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз под патронажа на премиера Бойко Борисов се проведе международен форум за двойния стандарт при храните.

Първата крачка беше направена, като от ЕК, чрез Съвместния изследователски център (JRC), бе разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни

С приемането на пакета "Нова сделка за потребителите" предстои работа по въвеждането на новите изисквания в националното законодателство на държавите членки на ЕС, включително и в българското законодателство.