Хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че са прекършени духовно. Това заяви пред Нова телевизия историкът проф. Божидар Димитров във връзка с бурния дебат около предложените промени в учебното съдържание.

Чиновниците правят простотиите в МОН, изригнаха патриотите

Чиновниците правят простотиите в МОН, изригнаха патриотите

Има едни авгиеви обори от чиновници

Припомняме, че обществото се разбуни от идеите в учебниците по история да влезе терминът „съвместно съжителство с османлиите”, който да замени „иго” и „робство”.

Димитров обясни, че от академична гледна точка и двата термина - и робство, и съжителство, не са верни. Най-точната дума, с която може да бъде описан спорният период, според историка е "владичество".

Сопот, Карлово и Калофер се надигат  - ако нямало робство, нямало да има въстание

Сопот, Карлово и Калофер се надигат - ако нямало робство, нямало да има въстание

Събират подписка

По мнението на Божидар Димитров българинът не е бил роб, защото да си роб означавало да си собственост на някого и всяко твое действие да зависи от някого. Той уточни, че не сме били роби от юридическа гледна точка, но не сме имали права.

Той обясни, че в това време българите не са имали никакви права, не са можели да взимат държавни решения, нито решения за бизнеса си. Божидар Димитров отбеляза, че през 1876 г. са въстанали най-богатите български селища. Причината била, че година по-рано Османската империя подписала един режим на капитулациите, с който се правели много ниски мита за платовете, които се произвеждат в Западна Европа. По този начин бил ударен основният български бизнес.