Исландия въвежда за гражданите, пристигащи от "тъмно червени" или "сиви" зони, сред които е и България, 5-дневна карантина в хотел в рамките на задължителното двойно тестване, което се прави след влизане в страната, съобщава МВнР.

Мярката влиза в сила от 1 април.

Карантинните заведения ще са задължителни дори и за гражданите, които имат адресна регистрация в Исландия.

От началото на април децата, които досега бяха освободени от тестване и от карантина, ще подлежат на същите гранични мерки при влизането им в страната като възрастните.

Сред останалите изисквания при влизане в Исландия за българи са попълване на регистрационен формуляр преди пътуване, представяне на резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди отпътуване, повторен тест непосредствено при пристигане в Исландия и трети тест в края на карантинния период.

В категоризацията на исландските власти относно разпространението на коронавируса България е "тъмно червена зона" заедно с други европейски държави.

При нужда от съдействие сънародниците ни могат да се обръщат към дипломатическото ни представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: embassy.oslo@mfa.bg