Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, намиращи се в Израел, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив. За тази цел трябва бъдат предоставени паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси:

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници. Първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които с предимство се възползваха от организираните от българското правителство полети.

Втората група са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична, посочват от МВнР. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че засега България и останалите държави членки на ЕС не планират пълна евакуация от Израел.

От Външното министерство подчертават, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват. МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на ЕС ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация.

Чуждите и българските граждани могат да напуснат Израел към днешна дата са, както следва:

  • чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив;
  • чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

Макар и по-рано днес да бе съобщено, че е възможно преминаване и през ГКПП Аленби с Йордания, то сега МВнР подчертава, че от тази сутрин той е затворен.

Авиокомпании спират полетите си до и от Тел Авив

Авиокомпании спират полетите си до и от Тел Авив

Големи международни авиокомпании спряха или ограничиха полетите си след изненадваща атакаа на Хамас

Външно министерство уверява, че държавата и посолството в Тел Авив предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с възможностите.

Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони.

Припомняме, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:

  • + 972 54 764 0089
  • + 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg, както и на Ситуационния център в МВнР на:

  • имейл: crisis@mfa.bg
  • тел: +359 2 948 24 04
  • тел: +359 2 971 38 56

Припомняме още, че Консулската служба към посолство ни в Тел Авив преустанови работа по регулярни въпроси като документи за придобиване на гражданство и нотариални услуги, с изключение на спешни такива.

Посолството ни в Тел Авив спира консулските услуги, освен при спешност

Посолството ни в Тел Авив спира консулските услуги, освен при спешност

МВнР информира желаещите как могат да се приберат от Израел у нас