Сдружение "България без дим" и Коалицията за живот без тютюнев дим подкрепят препоръките на Европейската коалиция (ЕК) за разширяване на зоните свободни от тютюнев дим и аерозоли. Такава позиция изразяват двете сдружения в прессъобщение, изпратено до медиите.

Според тях това е мярка, която се налага поради бавното въвеждане на забраната за пушене в много европейски страни - особено на откритите обществени места, както и поради появяването на пазара на нови тютюневи или никотинови продукти, които не са обект на почти никакви регулации, като сдруженията посочват, че последната препоръка на ЕК от 2009 г. отдавна е неадекватна за съвременните условия.

Всички европейски данни, както и статистиката, получена от гражданската платформа за подаване на сигнали за нарушения https://bezdim.org/signali/, показват, че действащата регулация е беззъба, недостатъчна, и без ефективен контрол за прилагането й, отбелязват "България без дим" и Коалицията за живот без тютюнев дим в прессъобщението си.

ЕК иска да изключи и е-цигарите и вейповете от средата без тютюнев дим

ЕК иска да изключи и е-цигарите и вейповете от средата без тютюнев дим

Повече да станат и зоните със забрана за тютюнопушене

Двете сдружения дават пример със социологическо проучване на Евробарометър, което показва, че в страни като България, Гърция и Кипър хората са изложени на въздействието на вторичен и третичен тютюнев дим и аерозоли в много по-голяма степен, отколкото в Унгария, Латвия, Финландия, Швеция и други страни членки, където законите за ограничаване на тютюна се спазват.

Особено внимание сдруженията обръщат и на влиянието на тютюнопушенето върху здравето на децата. По данни на НСИ в България тютюнопушенето отнема преждевременно над 20 000 човешки живота годишно, докато страната ни "води" в Европа по пушене сред децата, подрастващите, жените и други уязвими групи.

По всички тези причини, и в съответствие със собствената ни мисия като гражданска инициатива за ефективно прилагане и спазване на законите за контрол на тютюна, сдружение "България без дим" и Коалицията за живот без тютюнев дим приветстват препоръката на ЕК. България е изключително засегната от негативните последици от тютюнопушенето и следва да подкрепи напълно препоръката на ЕК, а след това незабавно да приложи в своето законодателство препоръчаните регулации, категорични са сдруженията.

Децата ни на първо място в Европа по пушене

Децата ни на първо място в Европа по пушене

40% от подрастващите у нас са пушили и са пили алкохол поне веднъж

По думите на Маша Гавраилова, старши експерт към сдружение "България без дим", въведените от Закона за здравето ограничения за пушене на открито са недостатъчни, не се контролират ефективно и не обхващат нагреваемите продукти, съдържащи тютюн и никотин, които примамват младите хора.

Павел Антонов, председател на "България без дим", казва, че е унизително ЕС да полага повече грижа за здравето и добруването на българите от собствените ни управляващи, които години наред не намериха воля да се еманципират от влиянието на тютюневата индустрия.

Двете сдружения изтъкват, че по според доклада "Нагреваеми тютюневи заблуждения", издаден с подкрепата на "Коалиция за живот без тютюнев дим" и "Витални стратегис", медии, журналисти, медицински специалисти, дори представители на пациентски организации, практически лансират нагреваемите тютюневи изделия.

Навлизането на новите изделия, които в много случаи съдържат тютюн и никотин, с различни вкусове и аромати, отделящи дим и аерозоли, е стремително сред децата и младежите на България. Изследване на Пловдивския медицински университет и фондация "Грижа за здравето" установява, че при 16-18-годишните 27% пушат традиционни цигари, 30% употребяват електронни цигари, а 20% - нагреваеми тютюневи изделия. При 65% от тях поне единият родител пуши. "При това липсва регулация за употребата на новите продукти както на открити, така и на закрити обществени места", допълни д-р Гавраилова. Затова ние приветстваме новата Препоръка на ЕК и се надяваме, че Българската държава, в интерес на младото поколение, ще я подкрепи и приложи успешно, завършват позицията си двете сдружения.

СЗО: Употребата на тютюн по света намалява въпреки лобирането на индустрията

СЗО: Употребата на тютюн по света намалява въпреки лобирането на индустрията

Тютюнопушенето се очаква да намалее допълнително до 2030 г