В цяла Европа се забелязва засилена употреба на забранени субстанции повече при аматьорите, отколкото при професионалистите. Това коментира спортният министър Красен Кралев, който откри двудневен семинар на тема: "Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване". В семинара участват представители на Интерпол, заместник-генералния директор на WADA Роб Кьолер, представители на различни институции, ангажирани с борбата с допинга.

За спорт без допинг и честна игра се застъпва Красен Кралев

За спорт без допинг и честна игра се застъпва Красен Кралев

Все повече млади хора увреждат непоправимо организма си от суета

Министър Кралев отбеляза, че темата с допинга съпътства всички спортни състезания. Но заслуга на спортното ни министерство е включването на темата за използване на допинга в масовия спорт и при подрастващите. Той посочи, че това е проблем не само в България, но и в цяла Европа.

"В цяла Европа се забелязва засилена употреба на забранени субстанции повече при аматьорите, отколкото при професионалистите. За първи път тази тема се включва за дискусии", коментира Кралев. Фокусът на вниманието на участниците във форума са мерките свързани с образоването, информираността на гражданите и разследването като оръжие за борбата срещу допинга. На въпрос за инкриминирането употребата на допинг, Кралев коментира, че това е много тежко решение. "Тревожното е, че има много млади хора аматьори, които взимат", констатира спортният ни министър.

Кралев: Борбата с допинга е приоритет при Председателството на Съвета на ЕС

Кралев: Борбата с допинга е приоритет при Председателството на Съвета на ЕС

Насърчаването на европейските ценности чрез спор

Така на година у нас в употреба на допинг са уличени между 13-15 души, от които един или двама са професионални спортисти, а останалите са от по-нисък ранг.

Кралев не скри тревогата си относно състоянието на спорта за здраве във фитнесите и безконтролното продаване на хранителни добавки и различни субстанции от така наречените инструктори в тях. "Има хора с много сериозна квалификация, има и други, които основната им цел е да постигат бърз резултат чрез такива субстанции, това е най-големият проблем в момента", каза още той.

Според него тази зараза вече е стигнала аматьорския спорт и засяга много млади хора, тийнейджъри, които искат да постигнат с малко усилия бърз ефект.

Спортният ни министър се обяви за по-строг контрол. В тази връзка той увери, че България е готова да кандидатства за получаване на лиценз на своята антидопингова лаборатория. "Нашата задача е да успеем да лицензираме антидопинг лабораторията, с която България разполага", каза още той. Така за последните четири години е имало мораториум върху лицензирането на лаборатории в Европа. Съгласно регионална стратегия на WADA за развитие на лабораториите. "На последните заседания в Корея стана ясно, че в Европа има и най-голяма нужда от разширяване на кръга от лаборатории и се надявам постигнахме споразумение тази пролет да бъде вдигнат този мораториум. Тогава и България и Беларус, които са в листата на чакащите, ще могат да кандидатстват. След като имаме вече лицензирана лаборатория тогава ще сме задължени да правим над 3000 проби годишно. Оттам нататък контролът трябва да стане много сериозен", категоричен бе Кралев.