Днес изпратихме патриарх Неофит в последния му път. Негово Светейшество почина в сряда, на 78-годишна възраст, след продължително боледуване. Петък и събота са обявени за дни на национален траур.

Траурната церемония в събота започна в 9.00 ч., а в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" 30 минути по-късно започна и заупокойната света литургия. Тя се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е временен наместник на Светия синод.

Със съкрушени сърца изпращаме в последния му път нашия Патриарх Неофит, заяви митрополит Йоан. Тежко и мъчително преживяване е земната загуба с него. Нашият Бог е Бог не на мъртви, а на живи, заяви той. През целия си живот Патриарх Неофит е бил образец на милосърдие, търпение и мъдрост, по думите на Йоан. Той живя с истинска християнска любов според митрополита. Да следваме примера му и принципите, заръча митрополит Йоан. Нека свято да пазим завета на патриарх Неофит, пожела той. Вечна и блажена да бъде паметта му.

Опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит се отслужи от Вселенския патриарх Вартоломей, който пристигна в България.

Снимка 657578

Източник: БГНЕС

В патриаршеската катедрала сред присъстващите са представители на различни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Македонската православна църква, сръбската, йерусалимската патриаршия също изпратиха свой представител. Руската църква също изпрати свой представител, който обаче няма да участва в богослуужението. Румънската и грузинската църква също имат свой представител. Липсва митрополит Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия. Деликатният момент е присъствието на украинската църква, която все още не е призната. Сред дошлите да почетат патриарх Неофит е митрополит Епифаний от православната църква в Украйна.

Политици също уважиха литургията. Държавният глава Румен Радев, както и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит. Акад. Николай Денков, премиер в оставка, външният министър Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков, Йордан Цонев също присъстваха. А Симеон Сакскобургготски взе официално участие в церемонията, като прочете Символ верую.

Снимка 657579

Източник: БГНЕС

Посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова също пристигна в храм-паметника "Свети Александър Невски". "Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ", заяви посланик Митрофанова.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук също дойде да отдаде почит.

Снимка 657587

Източник: БГНЕС

Около 13 ч. от площад "Св. Александър Невски" тръгна литийно шествие до митрополитския катедрален храм "Света Неделя", където ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Тялото на патриарх Неофит бе поставено на лафет, същият с който е съпроводено тялото на цар Борис 3. По волята на патриарха той бе погребан до екзарх Йосиф.

Представителят на украинската църква няма да участва в опелото на Патриарх Неофит

Представителят на украинската църква няма да участва в опелото на Патриарх Неофит

Ще присъства обаче молитвено