България е сред страните от ЕС с най-голям спад на смъртността по пътищата през 2020 г. Това става ясно от предварителни данни за жертвите по пътищата в ЕС за миналата година, публикувани днес от Европейската комисия.

Почти 18 800 души са загинали при катастохи през 2020 г. в Евросъюза. Това е безпрецедентен годишен спад от 17% спрямо 2019 г. - през миналата година жертвите по пътищата на ЕС са с 4000 по-малко спрямо 2019 г.

Това до голяма степен се дължи на по-ниските обеми на движението заради пандемията от коронавирус.

Най-голямо намаление (с 20% или повече) е постигнато именно в България, както и в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения. За разлика от тях пет държави членки (Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия) отчитат увеличение на смъртните случаи.

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

Това показват последните данни на Евростат

Според данните на ЕК най-безопасни остават пътищата в Швеция (18/млн. жители), докато Румъния (85/млн. жители) отчита най-високият процент през 2020 г. Средната стойност за ЕС е 42/млн. жители.

Отчита се значително нарастване на популярността на колоезденето и в много градове по света пътното пространство се преразпределя за велосипедисти и пешеходци. Това може да има положително въздействие върху качеството на въздуха и изменението на климата. Ссъздават се обаче и нови предизвикателства за пътната безопасност.

Около 70% от смъртните случаи по пътищата в градските райони в целия ЕС са свързани с уязвими участници в пътното движение, включително пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти.