Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб тази година, съобщава bTV.

В предишни години първа в храма влиза гръцката делегация. През миналата година запалихме свещички от Благодатния огън, който се съхраняваше в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" от 2021 г.

На Велика събота българската делегация ще се води от Старозагорския митрополит Киприан. В нея са включени Емил Велинов от Светия синод и посланика ни в Израел Румяна Бъчварова. Те ще пътуват с правителствения самолет "Фалкон".

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх слиза Благодатният огън, който символизира чудотворната светлина на възкресението.

НСО забранява ползването на дронове около "Александър Невски" на Великден

НСО забранява ползването на дронове около "Александър Невски" на Великден

Това е във връзка с мерките за сигурност за празничното Пасхално богослужение в Патриаршеската катедрала

В последните години заради мерки за сигурност и COVID-19 представителите на различните православни църкви чакаха на пистата на летището да получат от посланиците си кандило със Свещения огън.

За разлика от 2022 г., тази година Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще води Архиерейската света литургия за Възкресение Христово в храм-паметника "Св. Александър Невски". Нейното начало ще бъде в 23.30 часа.

Гражданите ще могат да влизат в зоната след 20.00 часа през два пункта за проверка от северния и южния вход.