Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество. Това го показва с действията си и тогава, и сега. Това каза председателят на организация "Шалом" Александър Оскар след среща с българския патриарх Неофит.

Оскар се ангажира с усилия делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война да стане достояние на подрастващото поколение.

Той определи като изключителен моментът, тъй като в съседната зала Светия Синод е заседавал и единодушно е решил да се противопостави на депортацията на своите братя и сестри от еврейски произход.

"Надявам се, че с общи усилия ще възпитаме тези морални ценности, които са водели българския народ през вековете и благодарение, на които българските евреи са били спасени".

Западно и средно европейският митрополит Антоний заяви, че днешния ден е паметен за Българската православна църква и за еврейската общност в България.

"Това е първата среща на българската еврейска общност с патриарха на Българската православна църква. Поводът ни връща години назад, за да си припомним подвигът и себежертвата на тогавашните предстоятели на Българската православна църква - Екзарх Стефан и Неофит Видински. Тогава видинският митрополит е бил заместник-председател на Свития Синод. Да си спомним и подвига и себежертвата на Пловдивския митрополит Кирил за спасяването на българските евреи от депортация", заяви Антоний.

По думите му, това е бил един акт на християнска любов към ближния. "На тази среща, водени от признателност, поставихме няколко задачи за популяризиране на този акт на милосърдие пред подрастващата младеж. Номинирането на Неофит Видински - да влезе в числото на праведните - каквито са Екзарх Стефан и патриарх Кирил Български.

Много сме щастливи и благодарни, че точно в този ден можем отново да припомним на цялата общественост в България за ролята на Българската православна църква в едно трудно време, когато не е било лесно да се противопоставиш на силните на деня", каза още отец Антоний.

Припомняме, за спасяването на българските евреи БПЦ е предложена за Нобелова награда.