Пожарникарите в България отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия. В двора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" представители на Българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благословиха служителите на дирекцията.

Официални гости бяха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР, заместник-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов, директори на главни дирекции, представители на държавни структури и неправителствени организации.

Пожарната набира доброволци

Пожарната набира доброволци

С пожарните в страната има 3 000 свободни позиции

Министър Радев благодари на пожарникарите за всеотдайния им труд. Той призова гражданите да подават сигнали, за да можем да си помагаме взаимно.

"Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във вашите благородни сърца. Гордея се с вашата денонощна служба в полза на българските граждани" - тържествено поздрави своите служители гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.,

Той припомни, че преди дни, при усложнената метеорологична обстановка и интензивни превалявания, както и при пожарите в Стара Кресна и Казичене, пожарникарите заслужили за пореден път благодарността на обществото.

437 произшествия днес - 64 пожара и 366 спасителни дейности

437 произшествия днес - 64 пожара и 366 спасителни дейности

Данните са до 18 часа

След церемонията служителите на ГДПБЗН и гости на празника поднесоха цветя на Мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

Снимка 304815

Източник: МВР - Бургас

Днес се проведе и първото по рода си тържествено отбелязване на Илинден в Бургас. Пожарникарите празнуваха празника на покровител на огъня и гръмотевиците и закрилник на пожарникарите.Честванията в Бургас бяха по инициатива на Началникът на Първа Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас - главен инспектор Николай Николаев.

Снимка 304816

Източник: МВР - Бургас