Посегателствата върху лекари да бъдат наказвани възможно най-бързо, справедливо и ефективно. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в декларация. Тя е изпратена до здравния министър Николай Петров и до председателя на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова.

Мъж преби акушерка, минути след като стана баща

Мъж преби акушерка, минути след като стана баща

Искал на всяка цена да вземе плацентата, не попитал за бебето и майката

"Ние, общопрактикуващите лекари от Република България, ангажирани дълготрайно със здравето на нацията и получаващи ежедневно доверието на всички български граждани категорично осъждаме насилието над лекари и медицински специалисти, последен пример за което е нападението над д-р Гагова в София.

Настояваме законите да се прилагат с цялата им тежест и такива посегателства да бъдат наказвани възможно най-бързо, справедливо и ефективно" гласи текстът на декларацията.

Повод за документа е нападението над акушерка от мъж, чието бебе е изродила минути преди това. Агресорът настоявал да получи плацентата на своята рожба без да се интересува за състоянието на детето и на съпругата си.

Призоваваме всички институции за създаването на обществена нетърпимост към проявите на насилие и недопускане на подобни прояви в бъдеще, се казва в декларацията на личните лекари.