Посланикът на САЩ Херо Мустафа и Българският червен кръст представиха информационната кампания за коронавируса "Направи го за тези, които обичаш".

Кампанията е част от мащабната програма "Дейности в отговор на COVID-19" на БЧК, която се финансира от Американската агенция за международно развитие и е подкрепена от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Тя продължава до март 2021 г. и цели да акцентира върху важността от спазването на противоепидемичните мерки, както и да предостави надеждна информация и да се бори срещу фалшивите новини.

На онлайн пресконференция председателят на БЧК акад. Христо Григоров подчерта, че програмата е важна, защото демонстрира, че когато сме обединени, ръката, която подаваме на хора в нужда, ги изправя и им връща надеждата. Той посочи, че чрез нея близо 30 000 социално слаби граждани са получили хигиенни продукти, а 250 000 деца от ромската общност са получили образователни материали.

Снимка 515705

Източник: БЧК

От БЧК започват информационна кампания за COVID-19

От БЧК започват информационна кампания за COVID-19

Мотото е "Направи го за тези, които обичаш"

От своя страна посланик Херо Мустафа подчерта, че е важно да се развиват двустранните взаимоотношения между САЩ и България, особено в ситуации като настоящата. Тя изрази удовлетвореност от работата, която САЩ и България полагат съвместно за възстановяването в борбата срещу пандемията и заяви, че е вдъхновена от работещите на първа линия.

Мустафа напомни, че през ранните етапи на пандемията, през май 2020 г., правителството на САЩ е оповестило помощ за България в размер на 500 000 щатски долара за справяне с пандемията. В допълнение е било решено да се реализира идея за сътрудничество между посолството на САЩ, Фондация "Америка за България" и Американската търговска камара в България. Била е стартирана кампаниятата "Обединение срещу COVID-19" и са били предоставени 1 млн. лева в цялата страна, както и множество дарения в натура на организации, работещи за преодоляване на кризата.

"Само обединени ние ще можем да победим пандемията. Пред нас са по-добри дни", изтъкна американският посланик.

Национална благотворителна кампания на БЧК в подкрепа на битката с коронавируса

Национална благотворителна кампания на БЧК в подкрепа на битката с коронавируса

БЧК призовава своите партньори и други организации да се включват в дарението

Деница Баръмова, председател на младежкия БЧК, представи четирите ключови дейностите на програмата - промоция на хигиенни практики и директно подпомагане, психологическа устойчивост и психосоциална подкрепа, ангажираност и включване на общността, както и готовност на БЧК за реакция при кризи.

Тя посочи, че програмата цели да достигне до над 100 000 нуждаещи се чрез предоставяне на директно подпомагане, ще бъдат предоставени 30 000 хигиенни пакета за уязвими общности, 2500 творчески пакета за деца, психологически консултации, онлайн курсове за доброволци, а също една гореща линия за работа при кризи.

Относно постигнатите резултати към момента Баръмова заяви, че са подпомогнати са хора в социално уязвима ситуация, деца в риск от уязвими семейства, ромски общности, нуждаещи се от психологическа подкрепа и мигранти и търсещи закрила. Тя допълни, че предстои да заработи и виртуален контактен център.