От Българския хелзинкски комитет призовават властите бързо и ефективно да изяснят побоя между 14-15 годишни деца заради хомофобски мотиви в Пловдив.

Припомняме, в неделя следобед група ученици минавали през централните улици на Пловдив с хомофобски викове. От видеа, качени в интернет, се вижда как 14-15 годишни младежи се отправят към градската градина и започват да целят с яйца и брашно свои връстници. Целта на момчетата е била "да изчистят градската градина" в Пловдив от момчета и момичета с "неправилна" сексуална ориентация. При акцията са били замеряни с яйца и бити няколко момичета, заради различния им външен вид.

От прокуратурата започнаха разследване на случая.

От неправителствената организация се надяват да има системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства. Това ще даде ясен сигнал, че престъпленията от омраза по признак сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи, пишат от БХК.

Днес пострадалите съобщават, че родителите им се страхуват да ги пуснат на училище.

Припомняме, че утре, 2 октомври, се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина в София със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив - "защото прилича на гей".

От БХК се надяват да има загриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата - Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето.

Според неправителствената организация образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече - допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне. В подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви, пишат от БХК.