Главна инспекция по труда (ГИТ) засилва контрола в обектите със сезонен характер по Черноморието през активния туристически сезон. Проверките се извършват основно от дирекциите "Инспекция по труда" в Бургас, Варна и Добрич, в чиито територии попадат курортни населени места. При необходимост се командироват и служители от други дирекции.

Следи се с приоритет за недекларирания труд, тъй като има висок риск от използването на такъв при сезонната заетост и в секторите хотелиерство и ресторантьорство като цяло. Проверява се и за спазване на разпоредбите по отношение на работното време и почивките и за заплащането на труда. Следи се също за спазването на закона при наемане на непълнолетни лица и на чужденци от трети държави, в частност - за спазване на трудовите права на работници от Украйна.

3052 проверки в ресторантьорството и хотелиерството са извършили инспекторите за първите 6 месеца на 2023 година. Засечени са 15 905 нарушения. 6 438 от тях са свързани с осигуряване на здраве и безопасност при работа, а 9 344 касаят трудовите правоотношения - 1941 по отношение на заплащането - 1566 - относно работното време. В хотелиерството са установени 353 работещи без трудов договор, което е близо 20% от 1 775-те установени такива случаи при проверките във всички сектори като цяло.

7% ръст бележи туризмът през юни

7% ръст бележи туризмът през юни

Над 1 млн. са регистрираните нощувки за месеца

Инспекцията по труда напомня на работодателите, че с удължения период на временна закрила остава задължението им да съобщават за реално започване на работа на наетите украински граждани, като граждани от трети държави, съгласно чл. 10 ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

От март 2023 г. уведомленията за действително започване на работа на лица от трета държава могат да бъдат подавани и през секция "Електронно подаване на информация" в Е-портала на инспекцията.

В сайта на ГИТ е публикувана и допълнителна информация за уведомленията.