Гражданско движение "Боец" на пресконференция в БТА обвинява финансовият министър Владислав Горанов, че заема удобната позиция - "не знам нищо и не съм виновен за нищо" - във връзка с разкритията за източването на 16 млрд. ДДС от държавата. Представителите на "Боец" Героги Георгиев и Захаринка Истаткова отчетоха на брифинг в БТА какво се е случило със сигналите им до ВКП, ЕК и президента.

За източването на ДДС, в писмо до НАП и министерство на финансите, министър Горанов отговаря на "Боец", че не разполага с исканата информация, затова и от сдружението искат от НАП да кажат уведомявали ли са министерството. Отговорът от НАП гласи, че председател на управителния съвет  е Владислав Горанов. НАП предоставя регулярно данни за несъбраните задължения.

Оказва се, че Горанов лъже в официален документ, според "Боец", а това Горанов го правел, защото осъзнавал размера на скандала.

Несъбирането на данъци е проблем и на ЕС, защото това е проблем и за съюза, затова и "Боец" са изпратили информацията и на еврокомисари. Те са информирали и Юнкер, за да знае, когато се прегръща с българските държавни мъже, кого точно прегръща и какво му дължат.

Според "Боец" от ЕК все пак реагират, макар и по чиновнически и европейски, за разлика от нашите институции. Секретариатът на ЕК съобщава, че в последния доклад за механизма за сътрудничество и проверка се приканва България да се предприемат мерки срещу данъчни измами и размера на сивата икономика.

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на прокурор

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на прокурор

От 2000 г. насам от България са източени 16 млрд. от ДДС

"Боец" обясняват, че искат от НАП имената на фирмите, източили тези пари, но получават отказ, защото това съдържа тайна. Питат НАП и за хазартния бизнес, но получават мълчалив отказ и повече от месец нямат отговор. Внесли са в президентството искане за среща. Разполагат и с информация, че на 30 март президентството внася документ с 21 въпроса до НАП, но и те нямат отговор.

Истаткова обясни, че до ВКП са дадени 2 сигнала. Единият е за престъпно бездействие на финансови министри. Искали са и проверка на Горанов. Вторият сигнал е за дейността на всички финансови министри за периода, в който е допуснато несъбирането на ДДС - общо 8 министри са отговорни за фискалната стабилност на България.

Истаткова добави, че отговорът ВКП е всъщност кратко обяснение за прехвърляне на сигналите до специализираната прокуратурата. Според представителката на "Боец" това е просто писмо от една прокуратура до друга, без да знаят какво всъщност е предприето.

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

Иванчева безспорно ще осъди България в Страсбург

"Боец" са внесли и писмо спрямо показния арест на кмета на столичния район "Младост" Десислава ИванчеваВСС сезира Цацаров, а той сезира друга инстанция, прехвърлят си топката и отговорността, смята Георгиев.

Събирането на ДДС е ежедневна битка за Горанов

Събирането на ДДС е ежедневна битка за Горанов

Горанов: 150 милиарда евро годишно губи ЕС от несъбрано ДДС