"Свидетели на Йехова" са своеобразна духовна пирамида.
Това каза богословът Мариян Стоядинов - президент на Балканската младежка православна асоциация, цитиран от Радио Пловдив.

Той коментира масирана кампания, която е предприела сектата в Пловдив. По информация на Радио Пловдив последователите на Йехова влизат в жилищни блокове и правят агитация за закупуване на списания и книги на сектата, регистриран у нас от 1998 г. Ако никой не отговаря на позвъняванията им, те разпращат лични писма до семействата с оставен телефонен номер за връзка.

По думите на Стоядинов те са представители на един издателски кръг в Америка и работят с текстове, които трябва да бъдат продадени. Той обясни, че това е търговска дейност, бизнес и от представителите на сектата зависи дали ще продадат книгите и списанията си, или ще ги подарят.

"Това са огромни капитали. С тях могат да си позволят да заведат дело срещу всяка държава, която е отказала да ги регистрира", коментира Мариян Стоядинов.

Той предупреди, че текстовете, разпространявани от сектата, носят духовни послания, които работят на друго равнище. Хората са склонни да дават пари за тези неща. Затова от сектата използват слабостта им, обясни богословът.

Според идеологията на тази организация, всичко което ни заобикаля, идва от сатаната.

"Ние се оставяме да бъдем уловени по един много елементарен начин. Днешният човек не търси сам отговорите, получава ги наготово. Ние искаме да гасим пожари, а не умеем да гасим кибритени клечки. Едно е, което може да направи държавата, друго е какво можем ние самите да направим, за да се защитим от тях", заяви президентът на Балканската младежка православна асоциация.