Министерството на културата се стреми да бъде логично и това "лека-полека започва да личи" в работата на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Това заяви министърът на културата Боил Банов, които проведе по-рано днес неформална работна среща с представители на браншови организации в сферата на строителството.

На срещата Банов представи промените, които осъществява министерството по отношение работата по опазването на паметниците на културата.

Банов се ангажира паметниците у нас, които са със статут "за сведение", да бъдат сведени до нула.

"Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша", категоричен бе министърът. По думите му тези паметници у нас са 25 000.

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Тя е част от групов ансамбъл

Банов увери присъстващите на срещата, че е отворен към всякакви идеи и предложения, включително и за промени в нормативната уредба, така че средата да се нормализира. "Смисълът на тази среща е да обединим усилията си така, че всички да заработим по-добре", допълни министърът.

News.bg припомня, че паметниците на културата със статус "за сведение" представляват обекти с ниска индивидуална културно-историческа стойност. Тези паметници обаче са категоризирани като обекти, които носят специфична информация за научната и културната област, в която се намират.

"Моят личен срок за приключването на една преписка, постъпила в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), ще бъде един месец и пет дни, а не както е сега по закон - 4 месеца", обясни министърът. По думите му ведомството ще се стреми към по-голяма оперативност, съкращаване на крайните срокове, така че всички процеси да бъдат максимално оптимизирани. Това ще бъде постигнато и чрез преместването на НИНКН в централната сграда на културното министерство.
Освен това целият архив на Института ще бъде приведен в адекватен вид и дигитализиран, което ще снижи значително и корупционния риск.

Министърът посочи, че той и екипът му се стремят всички смислени проекти да бъдат реализирани. Според него подходът към всяка сграда следва да е според нейната специфика. В същото време обаче имало обекти, съдбата на които "не бива да се решава "на парче", а трябва да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали".

Боил Банов подписва договор с Лувъра

Боил Банов подписва договор с Лувъра

Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова

На форума участваха представители на ръководствата на Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

В хода на срещата представителите на браншовите организации се обединиха около мнението, че е хубаво срещата в този формат да стане регулярна.