След посещение на археологическия обект - дворецът на император Константин Велики - "Скретиска" - в община Костинброд, министърът на културата Боил Банов обяви, че ще вземе необходимите мерки от неговата компетентност, така че имотите, в които е разположен археологическият комплекс, да бъдат предадени за управление на община Костинброд.

Той увери затова поканилите го на посещението - кметът на Костинброд - Трайко Младенов, заместник-кметът по култура в общината Александър Ненов и Борислав Борисов, кметът на село Петърч, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Общинските представители, от своя страна, обясниха на министъра, че, Костинброд има визия за опазването и популяризирането на обекта като значим паметник на европейското и световно културно и историческо наследство.

Археологическите останки на двореца на император Константин Велики са открити на територията на община Костинброд още през далечната 1973 година. Комплексът на резиденцията е най-значителният сред сродните по предназначение комплекси, известни на днешната територия на България. Той е един от най-големите комплекси - резиденции, известни в Римската империя. Дължината му е около 140 метра, максималната му ширина е не по-малка от 110 метра, като общата му площ надхвърля 20 дка.